اروپایی ها

بررسی شرایط خودروسازان اروپا نشان می‌دهد صنعت خودرو این قاره درحال تقلا برای حفظ وضعیت خود است. شاید گفتن این سخنان به مذاق بسیاری از افراد خوش نیاید اما صنعت خودرو اروپا در شرایط خوبی قرار ندارد.

سخن گفتن از مرگ خودروسازان اروپایی درحالی‌که اکثر آن‌ها سودده هستند و محصولات زیادی را به فروش می‌رسانند با انتقادات زیادی مواجه خواهد شد اما آیا این صنعت در معرض نابودی قرار دارد؛ اروپایی‌ها درنهایت تسلیم رقبای نوظهور خود خواهند شد، در این مطلب می‌خواهیم به پاسخ چنین سوالاتی برسیم.

دیدگاه‌های اجتماعی از شرایط فعلی

نوع نگاه شما به آنچه در اروپا رخ می‌دهد به شرایط کنونی جهان و شاید میزان افرادی که در شبکه‌های اجتماعی دنبال می‌کنید، بستگی خواهد داشت. بدترین حالت برای اروپا این است که اقتصادهای قوی آن همچون آلمان و فرانسه برای دنیای جدید ساخته نشده‌اند. در این قاره خودروسازان سنتی وجود دارند که همچنان خودروهای سنتی می‌سازند و قادر نیستند خود را با وضعیت جدید صنعت خودرو که تولید خودروهای برقی است، وفق دهند. علت این ناتوانی هم به مشکلات ساختاری بزرگ مربوط می‌شود. اگر می‌خواهید به‌طور کامل با این دیدگاه آشنا شوید می‌توانید پست‌های مربوط به دیوید گالبریت را در توئیتر مطالعه کنید.

او یک سرمایه‌گذار برجسته است که به بررسی شرایط صنعت خودرو اروپا پرداخته و ما نیز به برخی از اظهارات مهم او می‌پردازیم.

او می‌گوید: «تولید صنعتی به وضوح شامل تولید وسایل مختلف بوده اما شرایط تغییر کرده است. خودروها مثال بارز این موضوع هستند. با اینکه خودروهای برقی مشابه همان محصولاتی هستند که آلمان تولید می‌کند اما روش تولید و مدل تجاری و حاشیه سود آن‌ها کاملا متفاوت است. مدل اقتصادی این صنایع بزرگ بر پایه «آن‌ها و ما» یعنی پیمان اجتماعی بین کارگران و مالکان است و ما را به یاد خود دولت می‌اندازد.

کارگران صنعتی عضو اتحادیه هستند و حقوق بازنشستگی مشخصی دریافت می‌کنند اما هیچ مالکیت مشترک یا مجموعه‌ای از گزینه‌ها وجود ندارد و همه سودها به خانواده‌های سطح بالا تعلق می‌گیرد. در طول زمان این شرکت‌ها بیشتر به صندوق‌های خانوادگی تبدیل شده‌اند تا یک خودروساز. آن‌ها به شدت در مقابل تغییر ساختاری مقاومت می‌کنند و بنابراین تنها می‌توانند داخل پارادایم موجود نوآوری داشته باشند.

برای مثال مدیران ب‌ام‌و یک‌دهه پیش به دنبال تولید محصولات برقی بودند اما اتحادیه‌ها مانع شدند. اما خودروهای برقی محصولات عصر دیجیتال هستند. حاشیه سود آن‌ها از باتری‌ها و نرم‌افزار به دست می‌آید. آسیا کنترل کامل زنجیره تامین باتری را در دست داشته و از نظر نرم‌افزاری نیز آسیا و آمریکا حرف اول را می‌زنند. اروپا هیچ جای این زنجیره نیست. خودروسازان آلمانی، فرانسوی و ایتالیایی شبیه نوکیا در دوران گوشی‌های هوشمند هستند.» اگر این سناریو را بپذیرید به سختی خواهید توانست آینده‌ای را برای خودروسازان اروپایی که فاقد تجربه نرم‌افزاری و تولید باتری هستند متصور شوید.

سرمایه‌گذاری‌های برپایه ترس

بی‌شک سرمایه‌گذاری فولکس‌واگن در ریویان ثابت می‌کند که خودروسازان بزرگ با چالش نرم‌افزاری مواجه هستند. پس از صرف چندین میلیارد دلار روی نرم‌افزار خود، فولکس‌واگن بی‌سروصدا تسلیم شد و بجای آن روی نرم‌افزار ریویان سرمایه‌گذاری کرد. این غول خودروسازی آلمان با فشار زیادی مواجه است دست به تغییر در مدیران خود زده است.

مجله Manager می‌گوید: «تعداد برندهای فولکس‌واگن از شمار انگشتان دست خارج شده است. زمانی که درامد عملیاتی نیمه‌اول سال ۲۰۲۳ این شرکت به ۳.۸درصد رسید و پیش‌بینی‌ها همچنان کاهش سود را نشان می‌داد، توماس شافر، رئیس برند فولکس‌واگن و مدیران مالی آن برنامه سوددهی را تنظیم کردند. برای بازگشت سود ۶.۵درصدی در سال ۲۰۲۶ به ۱۰میلیارد یورو دیگر نیاز است. شافر و آندراس مایر،‌ مدیر مالی فولکس‌واگن همچنین فهمیدند دنبال چه هستند اما شش‌ماه زمان برای شروع این فرآیند نیاز بود. گفت‌وگوهای زیادی با کارکنان صورت گرفت اما نشانه‌های خوبی برای امپراتوری فولکس‌واگن نبود. در حقیقت جست‌وجوی میلیاردها یورو برای فولکس‌واگن کاملا توسط سهامداران عمده و هیات‌مدیره «پورشه» و خانواده «پژ» بررسی می‌شد.»

در حقیقت خانواده‌های قدیمی نقش مهمی در خودروسازان اروپایی دارند. خانواده «پورشه» و «پژ» در فولکس‌واگن و خانواده «کوانتس» در «ب‌ام‌و» چنین نقشی دارند. اتحادیه‌های آلمانی از برنامه‌های فولکس‌واگن برای تعطیلی کارخانه‌ها اصلا خشنود نیستند.

گاردین حاصل جلسه بین کارگران و مدیران فولکس‌واگن را با این تیتر خلاصه کرده است: «زلزله در فولکس‌واگن و بحران برای آلمان؟» در گزارش گاردین از این جلسه آمده است: «کارگران خشم خود را با بنرهای بزرگ و شعارهای اعتراضی از جمله «ما فولکس‌واگن هستیم نه شما» نشان دادند.

آن‌ها حتی مانع سخنرانی روسای فولکس‌واگن شدند. مدیران این خودروساز پشت میز بزرگی باقی ماندند و چهره آن‌ها نشان از کمی شرمندگی داشت.

آرنو آنتلیتز، مدیرمالی ارشد فولکس‌واگن ظاهرا به حضار گفته است در سال حدود ۵۰۰ هزار خودرو کمتر می‌فروشیم. این رقم معادل تولید دو کارخانه فولکس‌واگن است. او می‌گوید این عملکرد به خاطر محصولات ضعیف نیست بلکه بازاری وجود ندارد. مدیر فولکس‌واگن می‌گوید ژرمن‌ها برای تغییر اوضاع فقط یک یا دو سال زمان دارند. کارشناسان تخمین می‌زنند فولکس‌واگن حدود ۲۰هزار کارگر اضافی دارد.»

فضای اقتصادی خارج از ایده‌های فراگیر شدن برقی‌ها

اگرچه پس از کرونا وضعیت فروش کمی بهبود یافته اما این افزایش به اندازه‌ای که خودروسازان انتظار داشتند نیست. اگر فولکس‌واگن را بررسی کنیم خواهیم دید که این شرکت سال قبل کاملا سودده بوده و توانسته ۲۴.۵میلیارد دلار را به خانه ببرد هرچند درآمد آن حدود ۳۵۰میلیارد دلار بوده است.

امسال میزان سوددهی شرکت کم شده هرچند هزینه‌ها همچنان بالا هستند. بسیاری از این خودروسازان با فروش محصولات خود در چین پول زیادی به دست می‌آورند بنابراین کاهش فروش در اروپا خیلی بد نخواهد بود.

باید گفت اروپایی‌ها و به ویژه برندهای آلمانی در چین نیز با مشکلات دست‌وپنجه نرم می‌کنند چراکه فروش آن‌ها برای پنجمین‌ماه متوالی کاهش داشته است. خودروسازان یادشده تحت‌تاثیر برندهای چینی و تسلا قرار گرفته‌اند. اوضاع بدتر هم می‌شود.

برندهای اروپایی در حال رقابت برای تولید خودروهای کاراتر هستند زیرا اگر معتقد باشید افزایش دمای کره‌زمین ریسک زندگی را در پی دارد بنابراین چه کسی واقعا به حاشیه سود خودروسازان اهمیت می‌دهد. فکر نمی‌کنیم فردی از مدیران این شرکت‌ها به خطرات موجود اعتقاد داشته باشند اما این اهمیت ندارد زیرا قانون‌گذاران اروپایی کار خود را انجام می‌دهند و درصورتی‌که محدودیت‌های آلایندگی رعایت نشود شاید جریمه‌های چند میلیون دلاری برای برندهای اروپایی اعمال شود.

فرضیه‌ای که دولت، خودروسازان و رسانه‌ها دارند این است که فراگیری خودروهای برقی تسریع خواهد شد و محصولات درون‌سوز کنار خواهند رفت؛ اما این موضوع رخ نداده است؛ بنابراین شرکت‌های اروپایی هم از بابت تولید خودروهای برقی ضرر می‌کنند و هم به خاطر تولید کمتر خودروهای بنزینی پول بیشتری را از دست می‌دهند.

لوکا دی‌مئو، مدیرعامل رنو دراین‌باره می‌گوید: «اگر میزان فروش خودروهای برقی به همین میزان باقی بماند صنعت خودرو اروپا شاید مجبور شود ۱۵میلیارد یورو را برای جریمه بپردازد و یا اینکه از تولید بیش‌از ۲.۵میلیون خودرو دست بکشد. رشد خرید خودروهای برقی نصف آن چیزی است که باید داشته باشیم تا جریمه‌ای نپردازیم»

در روی کاغذ اروپایی‌ها می‌توانند خودروهای برقی ارزان‌تر را از چین وارد کنند اما اتحادیه اروپا تعرفه‌های سنگینی روی این خودروها وضع کرده است. با کنار هم قرار دادن تمامی این تکه‌های پازل می‌توان نتیجه گرفت که صنعت خودرو اروپا وضعیت خوبی ندارد. البته برخی کارشناسان برای رد این نتیجه‌گیری شواهد قابل‌تاملی ارائه کرده‌اند که ذکر همه آن‌ها از حوصله مطلب خارج است.

جایگزین‌های مدل۳

تنها رقیب مدل۳ که بر اساس پلت‌فرم ویژه خودروهای برقی ساخته‌نشده ب‌ام‌و i۴ است هرچند از توانایی‌های کافی برای رقابت با تسلا سود می‌برد. مدل پایه و تک موتوره i۴ eDrive ۳۵ قیمت ۵۲هزار دلاری دارد و بردش به ۴۴۴ کیلومتر می‌رسد. بیشترین توان پیمایش در این خانواده به مدل دو موتوره i۴ xDrive ۴۰ با بهای ۶۲هزار دلار اختصاص دارد.

این مدل با یک‌بار شارژ مسافت ۴۹۴ کیلومتری را طی کرده و صفر تا صد ۴.۹ثانیه‌ای دارد. اگر خواهان پرفورمنس بیشتر هستید می‌توانید مدل i۴ M۵۰ با قدرت ۵۳۶اسب‌بخار، شتاب ۳.۷ ثانیه و قیمت ۷۰ هزار دلار را بخرید. ب‌ام‌و i۴ خودرویس خوش‌ساخت و زیباست هرچند وزن بالایی دارد و به اندازه مدل ۳ چابک و سرزنده نیست. به‌عنوان گزینه آسیایی می‌توان به هیوندای آیونیک ۶ اشاره کرد. یکی از اولویت‌های اصلی هیوندای در طراحی آیونیک ۶ بحث آیرودینامیک بوده و به همین خاطر طراحی آن در بین خودروهای امروزی جنجالی به نظر می‌رسد.

زیر بدنه خودرو پلتفرم E-GMP وجود دارد که در اکثر خودروهای برقی هیوندای و کیا بکار رفته و از معماری ۸۰۰ ولتی پشتیبانی می‌کند به این معنی که امکان شارژ سریع خودرو وجود دارد. قیمت آیونیک۶ از ۳۸هزار دلار شروع می‌شود و با این مبلغ به مدل پایه ۱۵۰ اسب‌بخاری که شتاب ۸.۵ثانیه‌ای و شعاع حرکتی ۳۸۶کیلومتری دارد دست پیدا می‌کنید.

اگر به دنبال قدرت و برد بیشتر هستید باید مدل SE با قیمت ۴۲هزار دلار را انتخاب کنید که ۲۲۵ اسب‌بخار قدرت داشته و با یک‌بار شارژ مسافت ۵۸۱ کیلومتری را طی می‌کند. افزودن موتور دوم قیمت را ۳۵۰۰ دلار افزایش داده هرچند قدرت را به ۳۲۰ اسب‌بخار رسانده و توان پیمایش را به ۵۰۸ کیلومتر کاهش می‌دهد. همچنین پولستار۲ یکی از قدیمی‌ترین رقبای تسلا مدل ۳ محسوب می‌شود. با اینکه طراحی این خودرو نسبت‌به سال ۲۰۲۰ تغییر زیادی نداشته اما زیر پوست آن بهبودهای زیادی وجود دارد. مدل تک موتوره با قیمت ۵۰ هزار دلار ۲۹۹ اسب‌بخار قدرت داشته و در ۵.۹ ثانیه از سکون به تندی ۹۶ کیلومتر در ساعت می‌رسد. این مدل شعاع حرکتی ۵۱۵ کیلومتری خواهد داشت.

با پرداخت ۵۵ هزار دلار می‌توان نسخه دو موتوره ۴۲۱ اسبی را خرید که شتاب را به ۴.۳ ثانیه رسانده و توان پیمایش را به ۴۴۴ کیلومتر می‌رساند. اگر خواهان قدرت بیشتر باشید باید پکیج پرفورمنس ۵۵۰۰ دلاری را بخرید که خروجی پولستار ۲ را به رقم ۴۵۵ اسب‌بخار رسانده و شتاب ۴ ثانیه‌ای را در اختیار شما قرار می‌دهد. این پکیج شامل دامپرهای اولینز و رینگ‌های ۲۰اینچی است هرچند شعاع حرکتی را به ۳۹۷ کیلومتر کاهش خواهد داد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =

آخرین اخبار